“Za njega Beograd nije bio samo grad - bio je čovek, topao, bratski, gostoljubiv, zbog toga je sliku koju mu je posvetio nazvao "Čovek i zveri" misleći na sva iskušenja koja je Beograd podneo kroz vekove.“
Vera Lubarda

PETAR LUBARDA

Petar Lubarda jedan je od najznačajnijih umetnika ovih prostora koji je svojim stvaralaštvom obeležio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. veka. Modernist, odlučnost izraza i stvaralačka snaga odredili su mu istorijski pijedestal koji ga svrstava među najdarovitije i najuticajnije umetnike.

Aktuelnost njegovog dela poklapa se sa evropskim i svetskim tokovima. "Otud se bez mnogo preterivanja može reći da je veliki Petar svojim delom promenio sudbinu jugoslovenskog slikarstva posle Drugog svetskog rata.

Njegov podvig odrazio se svojim uticajem i u drugim oblastima našeg umetničkog stvaralaštva. Bio je to znak na putu našeg izlaska iz "kulture u zatvorenom društvu".

Legat Petra Lubarde trenutno čini 24 slika, 292 crteža i grafika, nameštaj, arhivska i rukopisna građa, deo biblioteke i lični predmeti umetnika zatečeni u Iličićevoj br. 1. Legat je primjen u izuzetno lošem stanju. Zatečeni predmeti su devastirani i ugroženi usled godina nemara i nebrige, dok deo umetničkih dela nedostaje. Intervencijom Kuće legata i gradskih službi u periodu od 2008. do 2011. godine sačuvan je i konzerviran ukupan likovni materijal, nameštaj i deo arhivske građe (pisma, beleške, skice, lična dokumenta, fotografije, kalkovi i dr).

 

Pozivamo Vas da se prošetate Legatom Petra Lubarde virtuelno na adresi:
Legat Petra Lubarde